Skoči na vsebino

z'dežele – Celjske mesnine d.o.o.

Recepti in nasveti Z'dežele​

Slastni in vsestranski: Čufti v omaki

Slastni in vsestranski: Čufti v omaki

30 min
čas kuhanja
Lahka
zahtevnost
15 min
čas priprave
4 osebe
št. oseb
Čufti v omaki

Sestavine

Za čufte:

  • 500 g mletega mesa (mešano svinjsko in goveje)

  • 1 manjša čebula, drobno sesekljana

  • 2 stroka česna, sesekljana

  • 1 jajce

  • 3 žlice drobtin

  • 2 žlici mleka

  • 1 čajna žlička soli

  • pol čajne žličke popra

  • pol čajne žličke mlete rdeče paprike

  • 1 žlica sesekljanega peteršilja (neobvezno)

  • Olje za praženje

Za omako:

  • 2 žlici olja

  • 1 čebula, drobno sesekljana

  • 2 stroka česna, sesekljana

  • 500 ml pasiranih paradižnikov

  • 100 ml vode (po potrebi)

  • 1 čajna žlička sladkorja

  • Sol in poper po okusu

  • Ščep bazilike ali origana (neobvezno)

 

Za pripravo priporočamo:

Goveje mleto meso Z'dežele

Navodila za pripravo

  1. Priprava mase za čufte:
    V večji skledi zmešajte mleto meso, čebulo, česen, jajce, drobtine, mleko in začimbe. Dobro premešajte, da dobite enotno maso. Če imate čas, maso pustite počivati 10 minut v hladilniku, da se okusi povežejo.

  2. Oblikovanje in pečenje:
    Z mokrimi rokami oblikujte čufte velikosti oreha. Na ponvi segrejte olje in čufte popecite z vseh strani, da dobijo lepo zapečeno skorjico (ne pečite do konca – samo zapečite). Odložite jih na krožnik.

  3. Priprava omake:
    V isti ponvi na malo olja popražite čebulo in česen, da zadišita. Dodajte pasirane paradižnike, sladkor, sol, poper in po želji začimbe. Kuhajte 5 minut, nato previdno dodajte popečene čufte.

  4. Dušenje:
    Zmanjšajte ogenj, pokrijte in kuhajte še 20–25 minut, da se čufti zmehčajo in omaka rahlo zgosti. Po potrebi dodajte malo vode.

 

Čufti v omaki

Čufti v omaki so odlični z:

  • pire krompirjem ali kuhanim krompirjem,

  • kuhanim rižem,

  • svežim kruhom ali polento.

Za svežino lahko dodate tudi skledo mešane solate.

1. Leča (rdeča ali rjava)

  • Zelo priljubljena veganska zamenjava.

  • Lečo skuhamo do mehkega, odcedimo in zmečkamo.

  • Dodamo drobtine, čebulo, česen, začimbe, malo parmezana (če ni vegansko), jajce ali nadomestek, da veže.

 

2. Nasekljane gobe

  • Šampinjoni ali jurčki dajo »mesni« okus in sočni teksturi.

  • Sesekljaš in popražiš jih s čebulo, nato uporabiš podobno kot mleto meso.

 

3. Kuhana čičerika ali fižol

  • Podobno kot leča – zmečkamo in začinimo.

  • Odlična osnova za “čufte iz stročnic”.

 

4. Sojini kosmiči ali TVP (textured vegetable protein)

  • Suhe sojine kosmiče namočiš v vodi ali zelenjavni juhi, nato jih ocediš in uporabiš kot mleto meso.

  • Imajo nevtralen okus, zato jih je dobro dobro začiniti.