Skoči na vsebino

z'dežele – Celjske mesnine d.o.o.

Recepti in nasveti Z'dežele​

Sočna mesna lazanja

Sočna mesna lazanja

45m
čas kuhanja
Srednja
zahtevnost
30m
čas priprave
4 osebe
št. oseb
Mesna lazanja - recept - Z'dežele

Sestavine

Za mesno omako:

  • 500 g mletega govejega mesa
  • 1 velika čebula, drobno sesekljana
  • 3 stroki česna, drobno sesekljana
  • 2 žlici olivnega olja
  • 400 g pelatov (konzerviranih paradižnikov) ali 500 ml paradižnikove mezge
  • 2 žlici paradižnikovega koncentrata
  • 1 žlička sladkorja
  • 1 žlička suhega origana
  • 1 žlička suhega bazilike
  • 1 lovorjev list
  • 100 ml rdečega vina (po želji)
  • Sol in poper po okusu

Za bešamel omako:

  • 50 g masla
  • 50 g moke
  • 700 ml mleka
  • Sol, poper in ščepec muškatnega oreščka

Za lazanjo:

  • 250 g listov za lazanjo (približno 12 listov)
  • 200 g naribanega sira (parmezan, mozzarella ali sir po izbiri)

 

Za sočno lazanjo priporočamo: 

Goveje mleto meso Z'dežele

Navodila za pripravo

Priprava mesne omake:

  1. V veliki ponvi segrejte olivno olje na srednji temperaturi. Dodajte drobno sesekljano čebulo in pražite, dokler ne postane zlato-rumena.
  2. Dodajte sesekljan česen in pražite še približno 1 minuto, dokler ne zadiši.
  3. Dodajte mleto meso in ga pražite, dokler ne porjavi. Med praženjem meso razdrobite z vilicami, da dobite enakomerno teksturo.
  4. V ponev dodajte paradižnikove pelate ali mezgo, paradižnikov koncentrat, sladkor, origano, baziliko, lovorjev list in po želji rdeče vino. Vse skupaj dobro premešajte.
  5. Omako kuhajte na srednji temperaturi približno 20 minut, da se zgosti. Po potrebi dodajte malo vode ali jušne osnove. Omako začinite s soljo in poprom po okusu.

Priprava bešamel omake:

  1. V kozici na srednji temperaturi stopite maslo. Dodajte moko in med mešanjem kuhajte približno 1-2 minuti, dokler zmes rahlo ne porjavi.
  2. Postopoma prilivajte mleko, medtem pa nenehno mešajte z metlico, da se izognete grudicam.
  3. Ko dodate vse mleko, kuhajte še nekaj minut, dokler se omaka ne zgosti. Dodajte sol, poper in ščepec muškatnega oreščka.

Sestavljanje lazanje:

  1. Pečico segrejte na 180 °C.
  2. V pekač (približno 30×20 cm) najprej dodajte tanek sloj bešamela, da pokrijete dno. Nato položite plast listov za lazanjo.
  3. Na liste enakomerno razporedite tretjino mesne omake in prelijte z nekaj bešamela. Posujte s tretjino naribanega sira.
  4. Postopek ponavljajte v plasteh: listi za lazanjo, mesna omaka, bešamel in sir. Končajte s plastjo listov za lazanjo, ki jo prelijte s preostankom bešamela in posujte z zadnjo tretjino sira.

Peka:

  1. Pekač pokrijte z aluminijasto folijo in pecite v predhodno segreti pečici 30 minut.
  2. Nato odstranite folijo in pecite še dodatnih 15 minut, da se zgornji sloj lepo zlato-rumeno zapeče.
  3. Lazanjo po peki pustite počivati 10 minut, da se okusi prepojijo in lažje režete porcije.

 

Recept za lazanjo Z'dežele
Mesna lazanja - recept Z'dežele
  • Italijanska lazanja: Klasična italijanska lazanja iz Emilije-Romanje je znana po uporabi ragù bolognese (mesna omaka iz govejega mesa in paradižnika), svežih listov za lazanjo in bešamel omake. Obstajajo tudi regionalne različice, kot je lazanja alla napoletana, ki vključuje ricotto, mesne kroglice in včasih celo kuhana jajca.
  • Ameriška lazanja: V ZDA je lazanja priljubljena jed, ki vključuje večje količine sira (zlasti rikote in mocarele) ter paradižnikovo mesno omako. Ameriške različice pogosto vsebujejo italijanske začimbe, kot so origano in bazilika.
  • Mehiška lazanja: Namesto klasičnih testeninskih listov uporablja tortilje, plasti pa so narejene iz mletega mesa, fižola, sira in pekoče omake. Je bolj pikantna različica, ki združuje mehiške okuse s strukturo lazanje.
  • Lazanja brez testenin: Za tiste, ki se izogibajo glutenu ali testeninam, obstajajo različice lazanje brez testeninskih listov, kjer se namesto njih uporabljajo plasti bučk, jajčevcev ali druge zelenjave.
  • Beseda “lazanja” izvira iz grške besede “lasanon”, kar pomeni lonec za kuhanje. Rimljani so to besedo povzeli kot “lasanum” in se je nanašala na posodo, v kateri so kuhali, kasneje pa se je začela uporabljati za jed, ki so jo pripravljali v tej posodi.
  • Prva pisna omemba lazanje kot jedi sega v 14. stoletje, ko se pojavi v angleški kuharski knjigi “The Forme of Cury”. V tej različici lazanja še ni vsebovala paradižnika, saj ga Evropejci takrat še niso poznali.
  • Današnjo obliko je lazanja dobila v Italiji, v pokrajini Emilia-Romagna, kjer so razvili različne različice z mesom, bešamel omako in svežimi testeninami.
  • Leta 2012 so v mestu Wieliczka na Poljskem pripravili najdaljšo lazanjo na svetu, ki je merila 25 metrov. Tehtala je več kot 4,8 tone in so jo razdelili med obiskovalce in lokalne dobrodelne organizacije.