Stromboli s Fit Šunko Z’dežele
30
čas kuhanja
2
zahtevnost
2 uri
čas priprave
8 oseb
št. oseb

Sestavine
Testo stromboli
420 g Manitoba moke tip 00
80 g Ostre moke
7 g Suhega kvasa ali 14 g svežega kvasa
300 ml Mlačne vode
20 g Olivnega olja Ekstra deviško
10 g Soli
Paradižnikova omaka
400 g Paradižnika v lastnem soku 1 pločevika
1 strok Česna
1 žlička Origana
1/2 žličke Soli
1 žlica Olivnega olja Ekstra deviško
Nadev
2 Paketa Fit Šunke Z’dežele Nujno potrebna sestavina
2 žlici Sveže nastrganega parmezana
6 listkov Bazilike sveže
300 g Mozzarele v rezinah
2 žlički Parmezana za posip
Navodila za pripravo
PRIPRAVA TESTA IN PRVO VZHAJANJE
- V skledo kuhinjskega robota (ali uporabimo električni mešalnik z nastavki za testo) damo obe moki, kvas in mlačno vodo.
- Dodamo olivno olje in pričnemo z gnetenjem na srednji hitrosti.
- Gnetemo 5 minut, nato dodamo sol in gnetemo še 3 minute, da nastane gladko, prožno testo.
- Skledo s testom pokrijemo s krpo ali živilsko folijo in pustimo vzhajati 1 uro pri sobni temperaturi, nato prestavimo v hladilnik čez noč ali v hladilnik, ali pa pustimo pri sobni temperaturi še pol ure.
PARADIŽNIKOVA OMAKA
- Paradižnik iz konzerve damo na cedilo, da tekočina odteče in damo koščke v blender (ali uporabimo palični mešalnik). Dodamo česen, origano, sol in olivno olje ter premešamo v grobo omako.
- Tekočino, ki je ostala uporabimo za druge omake.
OBLIKOVANJE
- Testo razdelimo na dva dela. Vsako testo razvaljamo na velikost 25 cm x 30 cm. Premažemo s polovuco paradižnikove omako in pustimo 5 centimetra roba zgoraj in približno 2 cm na preostalih robovih testa. Čez paradižnikovo omako razporedimo žlico parmezana in nekaj listkov bazilike. Čez enakomerno razporedimo 4 – 5 rezin fit šunke ter polovico mozarelle. Tesno zvijemo v rulado. S šivom navzdol prestavimo na pripravljen pekač obložen s papirjem za peko. Postopek ponovimo s preostalimi sestavinami. Postavimo na stran za 15 minut, nato s čopičem premažemo z vodo in napikamo z zobotrebcem, predvsem ob strani in na vrhu, da bo para med pečenjem uhajala. Posujemo s parmezanom. Rešetko damo na sredino pečice in jo segrejemo na 210 °C.
PEČENJE
- Prestavimo v predhodno segreto pečico, kjer na srednji rešetki pečemo 25 – 30 minut pri 210 stopinj, oziroma do zlate zapečenosti.
- Ko je Stromboli še topel (po približno 15 minutah), razrežemo in postrežemo.