Skoči na vsebino

z'dežele – Celjske mesnine d.o.o.

Recepti in nasveti Z'dežele​

Svinjska ribica z brusnično omako in rdečim zeljem

Svinjska ribica z brusnično omako in rdečim zeljem

1h
čas kuhanja
Srednja
zahtevnost
20min
čas priprave
4 osebe
št. oseb
Svinjska ribica z brusnično omako in rdečim zeljem - Z-dežele

Sestavine

Za svinjsko ribico:

  • 600 g svinjske ribice
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 2 stroka česna
  • 2 vejici svežega rožmarina
  • Sol in poper po okusu

 

Za brusnično omako:

  • 200 g brusnic (sveže ali zamrznjene)
  • 50 g sladkorja
  • 1 dcl pomarančnega soka
  • 1 žlička naribane pomarančne lupinice
  • Ščepec cimeta

Za rdeče zelje:

  • 500 g rdečega zelja (naribano ali drobno narezano)
  • 1 jabolko (naribano)
  • 1 čebula (drobno sesekljana)
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 2 žlici rjavega sladkorja
  • 3 žlice balzamičnega kisa
  • Sol in poper po okusu
  • 1 dcl vode ali jušne osnove

Navodila za pripravo

Priprava svinjske ribice:

  1. Svinjsko ribico začinite s soljo in poprom.
  2. V ponvi segrejte oljčno olje in dodajte strta stroka česna in vejici rožmarina.
  3. Ribico na hitro popecite z vseh strani (2-3 minute na stran), da dobi zlato rjavo skorjo.
  4. Prenesite ribico v pekač in pecite v pečici, segreti na 180 °C, približno 15-20 minut, odvisno od debeline mesa. Ko je pečena, jo pokrijte z aluminijasto folijo in pustite počivati 5 minut.

Priprava brusnične omake:

  1. V manjši kozici zmešajte brusnice, sladkor, pomarančni sok, pomarančno lupinico in ščepec cimeta.
  2. Kuhajte na srednjem ognju približno 10 minut, dokler se brusnice ne zmehčajo in omaka ne zgosti. Po potrebi dodajte malo vode.
  3. Omako pustite, da se nekoliko ohladi.

 

Priprava rdečega zelja:

  1. V večji ponvi segrejte oljčno olje in na njem popražite sesekljano čebulo.
  2. Dodajte naribano zelje, naribano jabolko in rjavi sladkor. Pražite 5 minut.
  3. Zalijte z balzamičnim kisom in vodo (ali jušno osnovo), nato pa začinite s soljo in poprom.
  4. Pokrito dušite na srednjem ognju približno 30 minut, občasno premešajte.

Serviranje:

  1. Svinjsko ribico narežite na medaljone in položite na krožnik.
  2. Poleg postrezite rdeče zelje in prelijte z brusnično omako.
  3. Po želji jed okrasite s svežimi brusnicami ali vejico rožmarina.

Dober tek! 😊

Svinjska ribica z brusnično omako in rdečim zeljem - Z-dežele
  • Namesto zelja lahko k svinjski ribici dodate tudi: pire krompir, pečen krompir, kremasto polento ali pečeno zelenjavo
  • Solata: mešana z rukolo in balzamičnim prelivom ali solata iz rdeče pese z orehi.
  • Kozarec rdečega vina (modri pinot)

Za dekoracijo jedi lahko uporabite:

  • Sveža zelišča: vejica rožmarina, timijan ali svež peteršilj za barvni kontrast.
  • Brusnice: sveže ali posušene brusnice razporedite okoli mesa za dodaten vizualni učinek.
  • Pomarančna lupinica: na brusnično omako naribajte malo sveže pomarančne lupinice.
  • Zelje: rdeče zelje oblikujte v kupčke ali ga postrezite v obliki “gnezda.”
  • Krožnik: uporabite bel krožnik, da barve jedi pridejo do izraza.
  • Dodatki: nekaj pečenih oreščkov (npr. mandljev) za eleganten pridih.
  • Pražen koromač ali cvetovi užitnih rastlin za sofisticiran zaključek.