Svinjska ribica z brusnično omako in rdečim zeljem
1h
čas kuhanja
Srednja
zahtevnost
20min
čas priprave
4 osebe
št. oseb
Sestavine
Za svinjsko ribico:
- 600 g svinjske ribice
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 stroka česna
- 2 vejici svežega rožmarina
- Sol in poper po okusu
Za brusnično omako:
- 200 g brusnic (sveže ali zamrznjene)
- 50 g sladkorja
- 1 dcl pomarančnega soka
- 1 žlička naribane pomarančne lupinice
- Ščepec cimeta
Za rdeče zelje:
- 500 g rdečega zelja (naribano ali drobno narezano)
- 1 jabolko (naribano)
- 1 čebula (drobno sesekljana)
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 žlici rjavega sladkorja
- 3 žlice balzamičnega kisa
- Sol in poper po okusu
- 1 dcl vode ali jušne osnove
Navodila za pripravo
Priprava svinjske ribice:
- Svinjsko ribico začinite s soljo in poprom.
- V ponvi segrejte oljčno olje in dodajte strta stroka česna in vejici rožmarina.
- Ribico na hitro popecite z vseh strani (2-3 minute na stran), da dobi zlato rjavo skorjo.
- Prenesite ribico v pekač in pecite v pečici, segreti na 180 °C, približno 15-20 minut, odvisno od debeline mesa. Ko je pečena, jo pokrijte z aluminijasto folijo in pustite počivati 5 minut.
Priprava brusnične omake:
- V manjši kozici zmešajte brusnice, sladkor, pomarančni sok, pomarančno lupinico in ščepec cimeta.
- Kuhajte na srednjem ognju približno 10 minut, dokler se brusnice ne zmehčajo in omaka ne zgosti. Po potrebi dodajte malo vode.
- Omako pustite, da se nekoliko ohladi.
Priprava rdečega zelja:
- V večji ponvi segrejte oljčno olje in na njem popražite sesekljano čebulo.
- Dodajte naribano zelje, naribano jabolko in rjavi sladkor. Pražite 5 minut.
- Zalijte z balzamičnim kisom in vodo (ali jušno osnovo), nato pa začinite s soljo in poprom.
- Pokrito dušite na srednjem ognju približno 30 minut, občasno premešajte.
Serviranje:
- Svinjsko ribico narežite na medaljone in položite na krožnik.
- Poleg postrezite rdeče zelje in prelijte z brusnično omako.
- Po želji jed okrasite s svežimi brusnicami ali vejico rožmarina.
Dober tek! 😊
Zraven se lepo podajo tudi ...
- Namesto zelja lahko k svinjski ribici dodate tudi: pire krompir, pečen krompir, kremasto polento ali pečeno zelenjavo
- Solata: mešana z rukolo in balzamičnim prelivom ali solata iz rdeče pese z orehi.
- Kozarec rdečega vina (modri pinot)
Ideje za dekoracijo
Za dekoracijo jedi lahko uporabite:
- Sveža zelišča: vejica rožmarina, timijan ali svež peteršilj za barvni kontrast.
- Brusnice: sveže ali posušene brusnice razporedite okoli mesa za dodaten vizualni učinek.
- Pomarančna lupinica: na brusnično omako naribajte malo sveže pomarančne lupinice.
- Zelje: rdeče zelje oblikujte v kupčke ali ga postrezite v obliki “gnezda.”
- Krožnik: uporabite bel krožnik, da barve jedi pridejo do izraza.
- Dodatki: nekaj pečenih oreščkov (npr. mandljev) za eleganten pridih.
- Pražen koromač ali cvetovi užitnih rastlin za sofisticiran zaključek.