Svinjski zrezki v gobovi omaki
čas kuhanja
Srednja
zahtevnost
35 min
čas priprave
4 osebe
št. oseb
Sestavine
- 4 svinjski zrezki Z’dežele
- 250 g svežih gob (šampinjoni, jurčki ali mešanica), narezanih na rezine
- sol in poper po okusu
- 2 žlici olivnega olja
- 1 čebula, drobno sesekljana
- 2 stroka česna, drobno sesekljana
- 200 ml smetane za kuhanje
- 100 ml belega vina (po želji)
- 1 žlica dijonske gorčice
- 200 ml jušne osnove (zelenjavne ali piščančje)
- 1 žlica masla
- svež peteršilj ali vejica rožmarina za okras
Za pripravo svetujemo:
Navodila za pripravo
- Priprava mesa: Svinjske zrezke začinite s soljo in poprom po obeh straneh.
- Pečenje zrezkov: V veliki ponvi segrejte olivno olje na srednje visoki temperaturi. Zrezke pecite 3-4 minute na vsaki strani, dokler ne postanejo zlato rjavi in kuhani do konca. Pečene zrezke prenesite na krožnik in jih pokrijte, da ostanejo topli.
- Priprava gob: V isti ponvi, kjer ste pekli zrezke, dodajte maslo in segrejte. Dodajte narezane gobe in jih pražite 5-7 minut, dokler ne postanejo mehke in rahlo zlato rjave. Gobe rahlo začinite s soljo in poprom.
- Dodajanje čebule in česna: Dodajte sesekljano čebulo in česen v ponev k gobam. Pražite 2-3 minute, dokler čebula ne postane mehka in dišeča.
- Dodajanje vina: Po želji dodajte belo vino v ponev in pustite, da nekaj minut vre, da alkohol izhlapi in se okusi povežejo.
- Priprava gobove omake: Zmanjšajte temperaturo na srednjo. Dodajte smetano in jušno osnovo v ponev. Mešajte in pustite, da omaka rahlo vre nekaj minut, dokler se ne zgosti. Če je omaka preveč tekoča, vmešajte žlico moke, da se zgosti.
- Dodajanje zrezkov: V ponev vrnite pečene svinjske zrezke skupaj s sokovi, ki so se nabrali na krožniku. Zrezke kuhajte v omaki še približno 5 minut, da se okusi povežejo in da se zrezki prepojijo z omako.
Po potrebi omako dodatno začinite s soljo in poprom. Tik pred serviranjem omako potresite s svežim sesekljanim peteršiljem.
Svinjske zrezke postrezite z obilico gobove omake.
Kaj se prileže zraven?
- Pire krompir: Kremast pire krompir je klasična izbira, ki se odlično ujema z bogato gobovo omako. Krompirjev pire vpije omako, kar ustvari popoln okus.
- Kuhan riž: Preprost kuhan riž ali riž z maslom je lahka priloga, ki dobro absorbira omako in doda jedi lahkotnost.
- Testenine: Široke rezance ali jajčne testenine postrezite kot prilogo. Testenine bodo lepo ujele gobovo omako in ustvarile bolj nasiten obrok.
- Polenta: Kremasta ali pečena polenta je odlična alternativa krompirju ali rižu. Njena blaga tekstura in okus dopolnjujeta bogatost gobove omake.
- Pečen krompir: Pečen krompir v pečici z zelišči in olivnim oljem je hrustljava in okusna priloga, ki se odlično prilega svinjskim zrezkom.
- Zelenjavne priloge: Kuhana zelenjava, kot so brokoli, šparglji, korenje ali cvetača, doda barvitost in svežino na krožnik. Zelenjava je lahko rahlo začinjena ali preprosto kuhana na pari.
- Zelena solata: Sveža solata z zelenimi listi, paradižnikom, kumarami in rdečo čebulo, prelijte z olivnim oljem in balzamičnim kisom, bo jedi dodala svežino in lahkotnost.
- Kruh: Sveže pečen kruh, bageta ali hrustljave žemljice so odlična izbira za pomakanje v gobovo omako.
Te priloge bodo lepo dopolnile okus svinjskih zrezkov v gobovi omaki in poskrbele za poln in uravnotežen obrok.
Za kakšne priložnosti so svinjski zrezki v gobovi omaki primerna izbira?
- Družinska kosila in večerje: To je odlična izbira za vsakodnevne obroke z družino. Jedi ni težko pripraviti, a je kljub temu okusna in nasitna, kar jo naredi idealno za družinska druženja.
- Nedeljska kosila: Svinjski zrezki v gobovi omaki so klasična jed, ki jo lahko postrežete za tradicionalno nedeljsko kosilo. Zaradi bogatega okusa in enostavne priprave je priljubljena izbira za konec tedna.
- Praznični obroki: Zaradi svojega elegantnega videza in bogate omake je ta jed primerna tudi za praznične priložnosti, kot so božič, velika noč ali rojstnodnevna slavja.
- Večerje s prijatelji: Če imate goste na večerji, so svinjski zrezki v gobovi omaki odlična izbira. So preprosti za pripravo, a kljub temu dovolj posebni, da bodo vaši gostje navdušeni.
- Romantična večerja: Zaradi kremaste omake in sočnih zrezkov je ta jed odlična izbira za romantično večerjo ob kozarcu dobrega vina.
- Kulinarična razvajanja: Če želite sami sebe ali svoje bližnje razvajati s prefinjenim obrokom, ki ne zahteva veliko časa, so svinjski zrezki v gobovi omaki popolna izbira.
Ta jed je vsestranska in prilagodljiva, kar jo naredi primerno za različne priložnosti, tako vsakodnevne kot tudi posebne.