Skoči na vsebino

z'dežele – Celjske mesnine d.o.o.

Recepti in nasveti Z'dežele​

Svinjski zrezki v gobovi omaki

Svinjski zrezki v gobovi omaki

čas kuhanja
Srednja
zahtevnost
35 min
čas priprave
4 osebe
št. oseb
Svinjski zrezki v gobovi omaki Z'dežele

Sestavine

  • 4 svinjski zrezki  Z’dežele
  • 250 g svežih gob (šampinjoni, jurčki ali mešanica), narezanih na rezine
  • sol in poper po okusu
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 čebula, drobno sesekljana
  • 2 stroka česna, drobno sesekljana
  • 200 ml smetane za kuhanje
  • 100 ml belega vina (po želji)
  • 1 žlica dijonske gorčice
  • 200 ml jušne osnove (zelenjavne ali piščančje)
  • 1 žlica masla
  • svež peteršilj ali vejica rožmarina za okras

 

Za pripravo svetujemo:

Svinjski zrezki Z'dežele

Navodila za pripravo

  • Priprava mesa: Svinjske zrezke začinite s soljo in poprom po obeh straneh.
  • Pečenje zrezkov: V veliki ponvi segrejte olivno olje na srednje visoki temperaturi. Zrezke pecite 3-4 minute na vsaki strani, dokler ne postanejo zlato rjavi in kuhani do konca. Pečene zrezke prenesite na krožnik in jih pokrijte, da ostanejo topli.
  • Priprava gob: V isti ponvi, kjer ste pekli zrezke, dodajte maslo in segrejte. Dodajte narezane gobe in jih pražite 5-7 minut, dokler ne postanejo mehke in rahlo zlato rjave. Gobe rahlo začinite s soljo in poprom.
  • Dodajanje čebule in česna: Dodajte sesekljano čebulo in česen v ponev k gobam. Pražite 2-3 minute, dokler čebula ne postane mehka in dišeča.
  • Dodajanje vina: Po želji dodajte belo vino v ponev in pustite, da nekaj minut vre, da alkohol izhlapi in se okusi povežejo.
  • Priprava gobove omake: Zmanjšajte temperaturo na srednjo. Dodajte smetano in jušno osnovo v ponev. Mešajte in pustite, da omaka rahlo vre nekaj minut, dokler se ne zgosti. Če je omaka preveč tekoča, vmešajte žlico moke, da se zgosti.
  • Dodajanje zrezkov: V ponev vrnite pečene svinjske zrezke skupaj s sokovi, ki so se nabrali na krožniku. Zrezke kuhajte v omaki še približno 5 minut, da se okusi povežejo in da se zrezki prepojijo z omako.

 

Po potrebi omako dodatno začinite s soljo in poprom. Tik pred serviranjem omako potresite s svežim sesekljanim peteršiljem.

Svinjske zrezke postrezite z obilico gobove omake.

Svinjski zrezki v gobovi omaki Z'dežele
  • Pire krompir: Kremast pire krompir je klasična izbira, ki se odlično ujema z bogato gobovo omako. Krompirjev pire vpije omako, kar ustvari popoln okus.
  • Kuhan riž: Preprost kuhan riž ali riž z maslom je lahka priloga, ki dobro absorbira omako in doda jedi lahkotnost.
  • Testenine: Široke rezance ali jajčne testenine postrezite kot prilogo. Testenine bodo lepo ujele gobovo omako in ustvarile bolj nasiten obrok.
  • Polenta: Kremasta ali pečena polenta je odlična alternativa krompirju ali rižu. Njena blaga tekstura in okus dopolnjujeta bogatost gobove omake.
  • Pečen krompir: Pečen krompir v pečici z zelišči in olivnim oljem je hrustljava in okusna priloga, ki se odlično prilega svinjskim zrezkom.
  • Zelenjavne priloge: Kuhana zelenjava, kot so brokoli, šparglji, korenje ali cvetača, doda barvitost in svežino na krožnik. Zelenjava je lahko rahlo začinjena ali preprosto kuhana na pari.
  • Zelena solata: Sveža solata z zelenimi listi, paradižnikom, kumarami in rdečo čebulo, prelijte z olivnim oljem in balzamičnim kisom, bo jedi dodala svežino in lahkotnost.
  • Kruh: Sveže pečen kruh, bageta ali hrustljave žemljice so odlična izbira za pomakanje v gobovo omako.

Te priloge bodo lepo dopolnile okus svinjskih zrezkov v gobovi omaki in poskrbele za poln in uravnotežen obrok.

  • Družinska kosila in večerje: To je odlična izbira za vsakodnevne obroke z družino. Jedi ni težko pripraviti, a je kljub temu okusna in nasitna, kar jo naredi idealno za družinska druženja.
  • Nedeljska kosila: Svinjski zrezki v gobovi omaki so klasična jed, ki jo lahko postrežete za tradicionalno nedeljsko kosilo. Zaradi bogatega okusa in enostavne priprave je priljubljena izbira za konec tedna.
  • Praznični obroki: Zaradi svojega elegantnega videza in bogate omake je ta jed primerna tudi za praznične priložnosti, kot so božič, velika noč ali rojstnodnevna slavja.
  • Večerje s prijatelji: Če imate goste na večerji, so svinjski zrezki v gobovi omaki odlična izbira. So preprosti za pripravo, a kljub temu dovolj posebni, da bodo vaši gostje navdušeni.
  • Romantična večerja: Zaradi kremaste omake in sočnih zrezkov je ta jed odlična izbira za romantično večerjo ob kozarcu dobrega vina.
  • Kulinarična razvajanja: Če želite sami sebe ali svoje bližnje razvajati s prefinjenim obrokom, ki ne zahteva veliko časa, so svinjski zrezki v gobovi omaki popolna izbira.

Ta jed je vsestranska in prilagodljiva, kar jo naredi primerno za različne priložnosti, tako vsakodnevne kot tudi posebne.