T-bone steak na žaru
čas kuhanja
Srednje
zahtevnost
35 minut
čas priprave
2 osebi
št. oseb
Sestavine
Navodila za pripravo
-
T-bone Z’dežele vzamemo iz hladilnika 30 minut pred peko, da se ogreje na sobno temperaturo. Medtem žar na oglje pripravimo za posredno (indirektno) peko tako, da vse oglje prestavimo na eno stran kurišča. Del kurišča, v katerem ni oglja, prekrijemo z velikim kosom aluminijaste folije, ki bo oddajala dodatno toploto, poleg tega pa bomo žar po peki laže očistili. Na kurišče postavimo rešetke, žar pokrijemo in počakamo, da se segreje na 180 °C.
-
T-bone postavimo na rešetke nad folijo (indirektna peka), pokrov žara pokrijemo in steak pečemo 20 min oziroma tako dolgo, da temperatura na vbodnem termometru pokaže 45 do 48 °C središčne temperature.
-
Steak z območja indirektne peke postavimo na del rešetke, ki je neposredno nad žerjavico (direktna peka). Pečemo 2 do 3 minute, nato T-bone obrnemo in pečemo še 2 do 3 minute. Z vbodnim termometrom znova preverimo središčno temperaturo mesa – če želimo manj pečeno meso, ga pečemo do središčne temperature 52–54 °C, za srednje pečeno (medium) pa do 54–58 °C.
-
Ko meso doseže želeno središčno temperaturo, steak prestavimo na krožnik, kjer naj počiva vsaj 5 minut. Med počivanjem se središčna temperatura še nekoliko zviša, mesni sokovi pa umirijo, zato je steak sočnejši.
-
Pečen steak položimo na desko in z obeh strani odrežemo meso, nato pa oba kosa narežemo na rezine. Kost postavimo na leseno desko in rezine zložimo ob kosti tako, da prikažemo tipično obliko steaka T-bone. Solimo s solnim cvetom in ponudimo.
Za kakšne priložnosti je T-bone steak na žaru odlična izbira?
- Poletni piknik ali žar party: T-bone steak je popolna izbira za poletni piknik ali žar zabavo s prijatelji in družino. Njegov okus in sočnost bodo zagotovo navdušili vaše goste in naredili praznovanje še bolj posebno.
- Posebna obletnica ali rojstni dan: Če želite nekomu pripraviti poseben obrok za obletnico ali rojstni dan, je T-bone steak odlična izbira. Svojemu partnerju ali ljubljeni osebi pričarajte nepozabno doživetje z vrhunskim kosom mesa na žaru.
- Poslovno kosilo ali večerja: T-bone steak lahko predstavlja tudi odlično izbiro za poslovno kosilo ali večerjo, še posebej, če želite navdušiti svoje poslovne partnerje ali stranke. Ta klasična jed bo pustila trajen vtis in ustvarila sproščeno vzdušje.
- Družinski obrok ob priložnostih: Če imate radi tradicionalne družinske obroke ob praznikih ali posebnih priložnostih, bo T-bone steak na žaru zagotovo popestril vašo mizo. To je odlična jed za uživanje v družbi svojih najbližjih in ustvarjanje nepozabnih spominov.
- Romantična večerja za dva: Za romantično večerjo za dva lahko pripravite T-bone steak na žaru in ga postrezite z okusnimi prilogami, kot so popečen krompir, sezonska zelenjava in kozarec rdečega vina. Ta jed bo zagotovo ustvarila čarobno vzdušje in razvajala vašega partnerja.
Kaj ponuditi zraven T-bone steak-a?
Ob T-bone steaku na žaru lahko ponudite različne okusne priloge, ki bodo dopolnile njegov bogat okus in ustvarile popolno jed. Tu je nekaj priljubljenih prilog, ki se odlično podajo k T-bone steaku:
- Popečen krompir: Popečen krompir je klasična priloga, ki se odlično poda k T-bone steaku. Lahko ga pripravite na več načinov – kot pečen krompirček, krompirjeve gnezdece ali krompirjevi krhlji, začinjeni s soljo, poprom in zelišči.
- Zelenjava na žaru: Zelenjava, pečena na žaru, je odlična priloga k T-bone steaku. Poskusite z barvito mešanico zelenjave, kot so paprika, bučke, jajčevci, paradižniki in čebula, marinirani v oljčnem olju in začimbah ter pečeni na žaru do zlatorjave barve.
- Solata: Osvežujoča solata je odlična priloga, ki lahko uravnoteži bogato
- meso T-bone steak. Pripravite lahko solato iz svežih listov zelene solate, paradižnika, kumaric, avokada, rukole, špinače ali katere koli druge sezonske zelenjave ter jo prelijete z omako po želji.
- Gratinirani šparglji: Gratinirani šparglji so elegantna priloga, ki se odlično poda k T-bone steaku. Šparglje preprosto zavijte v slanino, jih položite v pekač, jih potresite s parmezanom in jih pecite v pečici, dokler ne postanejo mehki in zlatorjavi.
- Gobe na žaru: Žarane gobe so okusna priloga, ki lahko dopolni okus T-bone steaku. Uporabite šampinjone, lisičke ali šitake gobe, jih marinirajte v oljčnem olju, česnu in zeliščih ter jih pecite na žaru do mehkega in rahlo hrustljavih.
- Pečen koruzni kolač: Pečen koruzni kolač je še ena odlična priloga, ki se odlično poda k T-bone steaku. Ta sladka in sočna kolač lahko dodaja prijetno sladkobo in teksturo k vašemu obroku.