Skoči na vsebino

z'dežele – Celjske mesnine d.o.o.

Recepti in nasveti Z'dežele​

T-bone na žaru

T-bone na žaru

čas kuhanja
zahtevnost
35 minut
čas priprave
2 osebi
št. oseb

Sestavine

  T-bone Z’dežele

Navodila za pripravo

  • T-bone Z’dežele vzamemo iz hladilnika 30 minut pred peko, da se ogreje na sobno temperaturo. Medtem žar na oglje pripravimo za posredno (indirektno) peko tako, da vse oglje prestavimo na eno stran kurišča. Del kurišča, v katerem ni oglja, prekrijemo z velikim kosom aluminijaste folije, ki bo oddajala dodatno toploto, poleg tega pa bomo žar po peki laže očistili. Na kurišče postavimo rešetke, žar pokrijemo in počakamo, da se segreje na 180 °C.
  • T-bone postavimo na rešetke nad folijo (indirektna peka), pokrov žara pokrijemo in steak pečemo 20 min oziroma tako dolgo, da temperatura na vbodnem termometru pokaže 45 do 48 °C središčne temperature.
  • Steak z območja indirektne peke postavimo na del rešetke, ki je neposredno nad žerjavico (direktna peka). Pečemo 2 do 3 minute, nato T-bone obrnemo in pečemo še 2 do 3 minute. Z vbodnim termometrom znova preverimo središčno temperaturo mesa – če želimo manj pečeno meso, ga pečemo do središčne temperature 52–54 °C, za srednje pečeno (medium) pa do 54–58 °C.
  • Ko meso doseže želeno središčno temperaturo, steak prestavimo na krožnik, kjer naj počiva vsaj 5 minut. Med počivanjem se središčna temperatura še nekoliko zviša, mesni sokovi pa umirijo, zato je steak sočnejši.
  • Pečen steak položimo na desko in z obeh strani odrežemo meso, nato pa oba kosa narežemo na rezine. Kost postavimo na leseno desko in rezine zložimo ob kosti tako, da prikažemo tipično obliko steaka T-bone. Solimo s solnim cvetom in ponudimo.