T-bone steak z medenim maslom

Sestavine
Sestavine:
t-bone steak: 650g t-bone steak
sol
poper
Medeno maslo
250g masla – zmehčanega
1 žlica mešanice začimb (peteršilj, timijan, pehtran, origano)
1 žlička sojine omake
2 stroka sesekljanega česna
1 žlica medu
Navodila za pripravo
Postope
PRIPRAVA ŽARA
Segrejemo ali zakurimo žar. Pazimo, da ustvarimo območje, kjer ogenj gori in območje, kjer ni direktne vročine. Meso vzamemo iz hladilnika 1 uro pred pečenjem.
MESO
Steak začinimo s soljo in poprom na obeh straneh in postavimo na stran do uporabe.
MEDENO MASLO
V večjo skledo damo zmehčano maslo. Dodamo sesekljana zelišča, sol, poper, sojino omako, česen in med. Z lopatko dobro premešamo v enotno zmes. Na delovno površino damo list papirja za peko. Nanj postavimo medeno maslo in ga oblikujemo v valj. Postavimo v hladilnik do uporabe.
SPEČEMO IN POSTREŽEMO
Na nedirekten ogenj, oziroma na bolj hladen del žara damo oba steak. Pečemo 8 – 12 minut, pokrito, oziroma tako dolgo, da doseže notranjo temperaturo 40 °C. Med pečenjem steak enkrat obrnemo. Steak prestavimo na direkten ogenj, oziroma na najbolj vroč del žara. Tam ga na vsaki strani pečemo še 1 – 2 minuti, oziroma dokler ni skorja steak-a karamelizirana in zapečena in dokler termometer ne pokaže 50 °C, ko ga zapičimo v najdebelejši del mesa. Prestavimo iz ognja in pustimo počivati 8 – 10 minut, nato postrežemo z domačim medenim maslom.



Priložnosti
🍽️ Kako postreči T-bone steak z medenim maslom? 7 odličnih idej
1. Z zeliščno pečeno zelenjavo
Korenje, bučke, paprika in čebula pečeni na olivnem olju z rožmarinom – lahkotna in barvita spremljava.
2. S hrustljavim krompirčkom ali pommes frites
Klasika, ki nikoli ne razočara. Lahko dodaš tudi česen in parmezan za “gourmet” pridih.
3. Z dimljenim pire krompirjem
Pire krompir z dodatkom masla, smetane in ščepcem dimljene soli ustvari svilnato osnovo za sočen steak.
4. S svežo rukolo in parmezanom
Lahka, pikantna solata s kapljico limone odlično dopolni bogat okus mesa.
5. Z masleno koruzo na žaru
Koruzni storži z maslom in papriko ustvarijo pravo BBQ vzdušje.
6. Z rdečim vinom
Popolna izbira je robustno rdeče vino, npr. cabernet sauvignon, merlot ali refošk.
7. Za posebne priložnosti
T-bone steak z medenim maslom je idealna izbira za:
🎉 romantično večerjo,
🎉 praznovanje obletnice,
🎉 BBQ piknik s prijatelji,
🎉 kulinarični večer doma z vinsko spremljavo.
Zanimivosti
🥩 T-Bone steak z medenim maslom – Meso za prave gurmane
T-bone steak z medenim maslom je jed, ki združuje robustno mesno aromo in subtilno sladkobo – popolna kombinacija za razvajanje brbončic. Gre za vrhunski kos govedine, ki navdušuje s svojo teksturo, okusom in videzom.
🔍 Kaj je T-bone steak?
-
🦴 T-Bone steak je prepoznaven po svoji značilni T-kostki, ki ločuje dva različna dela mesa:
-
file (mehkejši, nežnejši del)
-
hrbtni del (močnejšega okusa in rahlo žilav)
To pomeni, da z enim steakom dobite dve različni teksturi – popolno za ljubitelje različnih mesnih profilov.
-
🍯 Zakaj medeno maslo?
-
Medeno maslo ni le priloga – je aromatična pika na i.
Kombinacija masla, medu, česna in zelišč ustvari karamelizirano skorjico, ki poudari naravno mesno aromo in uravnoteži mesno slanost z blago sladkobo.