Skoči na vsebino

z'dežele – Celjske mesnine d.o.o.

Recepti in nasveti Z'dežele​

T-bone steak z medenim maslom

T-bone steak z medenim maslom

10 minut
čas kuhanja
Srednja
zahtevnost
10 minut
čas priprave
za 2 osebi
št. oseb

Sestavine

Sestavine:

  • t-bone steak: 650g t-bone steak
  • sol
  • poper

Medeno maslo

  • 250g masla – zmehčanega
  • 1 žlica mešanice začimb (peteršilj, timijan, pehtran, origano)
  • 1 žlička sojine omake
  • 2 stroka sesekljanega česna
  • 1 žlica medu

Navodila za pripravo

Postope

PRIPRAVA ŽARA

Segrejemo ali zakurimo žar. Pazimo, da ustvarimo območje, kjer ogenj gori in območje, kjer ni direktne vročine. Meso vzamemo iz hladilnika 1 uro pred pečenjem.

 

MESO

Steak začinimo s soljo in poprom na obeh straneh in postavimo na stran do uporabe.

 

MEDENO MASLO

V večjo skledo damo zmehčano maslo. Dodamo sesekljana zelišča, sol, poper, sojino omako, česen in med. Z lopatko dobro premešamo v enotno zmes. Na delovno površino damo list papirja za peko. Nanj postavimo medeno maslo in ga oblikujemo v valj. Postavimo v hladilnik do uporabe.

 

SPEČEMO IN POSTREŽEMO

Na nedirekten ogenj, oziroma na bolj hladen del žara damo oba steak. Pečemo 8 – 12 minut, pokrito, oziroma tako dolgo, da doseže notranjo temperaturo 40 °C. Med pečenjem steak enkrat obrnemo. Steak prestavimo na direkten ogenj, oziroma na najbolj vroč del žara. Tam ga na vsaki strani pečemo še 1 – 2 minuti, oziroma dokler ni skorja steak-a karamelizirana in zapečena in dokler termometer ne pokaže 50 °C, ko ga zapičimo v najdebelejši del mesa. Prestavimo iz ognja in pustimo počivati 8 – 10 minut, nato postrežemo z domačim medenim maslom.

🍽️ Kako postreči T-bone steak z medenim maslom? 7 odličnih idej

1. Z zeliščno pečeno zelenjavo

Korenje, bučke, paprika in čebula pečeni na olivnem olju z rožmarinom – lahkotna in barvita spremljava.

2. S hrustljavim krompirčkom ali pommes frites

Klasika, ki nikoli ne razočara. Lahko dodaš tudi česen in parmezan za “gourmet” pridih.

3. Z dimljenim pire krompirjem

Pire krompir z dodatkom masla, smetane in ščepcem dimljene soli ustvari svilnato osnovo za sočen steak.

4. S svežo rukolo in parmezanom

Lahka, pikantna solata s kapljico limone odlično dopolni bogat okus mesa.

5. Z masleno koruzo na žaru

Koruzni storži z maslom in papriko ustvarijo pravo BBQ vzdušje.

6. Z rdečim vinom

Popolna izbira je robustno rdeče vino, npr. cabernet sauvignon, merlot ali refošk.

7. Za posebne priložnosti

T-bone steak z medenim maslom je idealna izbira za:
🎉 romantično večerjo,
🎉 praznovanje obletnice,
🎉 BBQ piknik s prijatelji,
🎉 kulinarični večer doma z vinsko spremljavo.

🥩 T-Bone steak z medenim maslom – Meso za prave gurmane

T-bone steak z medenim maslom je jed, ki združuje robustno mesno aromo in subtilno sladkobo – popolna kombinacija za razvajanje brbončic. Gre za vrhunski kos govedine, ki navdušuje s svojo teksturo, okusom in videzom.


🔍 Kaj je T-bone steak?

  • 🦴 T-Bone steak je prepoznaven po svoji značilni T-kostki, ki ločuje dva različna dela mesa:

    • file (mehkejši, nežnejši del)

    • hrbtni del (močnejšega okusa in rahlo žilav)
      To pomeni, da z enim steakom dobite dve različni teksturi – popolno za ljubitelje različnih mesnih profilov.


🍯 Zakaj medeno maslo?

  • Medeno maslo ni le priloga – je aromatična pika na i.
    Kombinacija masla, medu, česna in zelišč ustvari karamelizirano skorjico, ki poudari naravno mesno aromo in uravnoteži mesno slanost z blago sladkobo.