Večji lonec pristavimo na zmeren ogenj. Dodamo olje, sesekljano čebulo, korenje in zeleno. Pražimo 6 – 8 minut, občasno premešamo. Dodamo sesekljano slanino in pražimo 2 minuti. Sledi sesekljan česen, lovorov list in pražimo minuto.
VAMPI
V lonec k zelenjavi damo vampe, premešamo in pražimo 5 minut. Začinimo s papriko v prahu, origanom in majaronom. Dodamo sol, poper in drobtine. Premešamo in zalijemo s paradižnikovo passato in vodo. Premešamo ter pokrijemo s pokrovom. Kuhamo 35 – 45 minut, da se vampi skuhajo in zmehčajo.
POSTREŽEMO
Odstranimo pokrov in dodamo sesekljan peteršilj. Premešamo in razdelimo med štiri krožnike. Poljubno posujemo s parmezanom in pokapljamo z oljčnim oljem ter dodamo limonin sok za nekaj kisline. Postrežemo s kruhom.