Skoči na vsebino

z'dežele – Celjske mesnine d.o.o.

Recepti in nasveti Z'dežele​

Vešalica na žaru: Sočna žar poslastica

Vešalica na žaru: Sočna žar poslastica

10-12 min
čas kuhanja
Lahka
zahtevnost
15 min
čas priprave
4 osebe
št. oseb
Vešalica na žaru - Z'dežele

Sestavine

  • 800 g svinjske vešalice Celjske mesnine (lahko že začinjena ali naravna)

  • 2 žlici sončničnega olja

  • 2 stroka česna (drobnje sesekljana)

  • 1 žlička sladke paprike (po želji dimljene)

  • Sol in sveže mlet poper po okusu

  • Svež rožmarin ali timijan (po želji)

  • 1 žlička limoninega soka (za osvežitev mesa)

Navodila za pripravo

1. Priprava mesa

Če uporabljate že začinjeno vešalico Celjskih mesnin, jo pred peko samo nežno premažite z malo olja in pustite 10 minut na sobni temperaturi.

Če imate naravno (nezačinjeno) meso, ga marinirajte: zmešajte olje, sesekljan česen, papriko, limonin sok, sol, poper in sveža zelišča. Meso dobro natrite z marinado in pustite počivati vsaj 1 uro (ali čez noč za močnejši okus).

2. Priprava žara

Segrejte žar na srednjo do visoko temperaturo. Rešetko naoljite, da se meso ne prime.

3. Peka

Vešalico pecite približno 5–6 minut na vsaki strani, odvisno od debeline. Med peko je ne prebadamo, da ohrani sokove. Meso mora biti znotraj sočno, zunaj pa lepo zapečeno.

4. Počivanje

Ko je vešalica pečena, jo pustite počivati nekaj minut, da se sokovi porazdelijo in meso ostane mehko.

Vešalica na žaru - Z'dežele

Vešalica je izvrstna s klasičnim ajvarjem, rdečo čebulo, lepinjo ali popečenim kruhom z žara. Odlična priloga so tudi:

  • pečen krompir z rožmarinom,

  • sveža poletna solata (paradižnik, kumare, paprika),

  • žlica kisle smetane z zelišči,

  • ali celo grška tzatziki omaka.

  1. Priprava mesa
    Vzemite tanke svinjske zrezke (ribica ali kare brez kosti) in jih rahlo potolcite, da se zmehčajo in izenačijo v debelino.

  2. Polnjenje
    Na vsak zrezek položite rezino sira (npr. trapist, gauda) in dimljene slanine ali šunke. Po želji dodajte malo česna ali paprike.

  3. Zlaganje in zapiranje
    Zrezek zavijte v rolico ali ga prepognite, robove spnite z zobotrebcem ali povežite z vrvico.

  4. Začinjenje
    Zunanjost premažite z oljem, soljo, poprom in sladko papriko. Lahko uporabite tudi že pripravljeno žar marinado.

  5. Peka
    Pecite na zmerno vročem žaru ali ponvi, približno 6–7 minut na vsaki strani, dokler se sir ne stopi in meso lepo zapeče.