Skoči na vsebino

z'dežele – Celjske mesnine d.o.o.

Recepti in nasveti Z'dežele​

Zimska tradicija v loncu: Sarma

Zimska tradicija v loncu: Sarma

2-2,5 ure
čas kuhanja
Srednja
zahtevnost
30 min
čas priprave
4 osebe
št. oseb
Sarma - recept - Z'dežele

Sestavine

Za sarmine zvitke:

  • 12 večjih listov kislega zelja
  • 500 g mletega mesa (goveje in svinjsko)
  • 100 g riža
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 1 jajce
  • Sol in poper po okusu
  • 1/2 žličke sladke paprike

 

Za pripravo priporočamo, da izberete: 

Goveje mleto meso Z'dežele

Za kuhanje:

  • 500 g narezanega kislega zelja (za podlago)
  • 1 lovorjev list
  • 1 l vode ali jušne osnove
  • 2 žlici olja ali svinjske masti

Za paradižnikovo omako:

  • 400 ml paradižnikove omake ali pelatov
  • 1 žlica moke
  • 1 žlica masti ali olja
  • 1 žlička sladkorja (po okusu)

 

 

Navodila za pripravo

1. Priprava listov kislega zelja

  • Liste kislega zelja speremo, če so preveč kisli, in jim odrežemo odebeljene dele, da jih bomo lažje zvijali.

2. Priprava mesnega nadeva

  • Čebulo drobno sesekljamo in prepražimo na olju do zlato rjave barve.
  • Dodamo sesekljan česen in pražimo še nekaj sekund.
  • V skledi zmešamo mleto meso, riž, jajce, čebulo, česen, sol, poper in sladko papriko.

3. Oblikovanje sarme

  • Na vsak list zelja položimo nekaj žlic nadeva in zavijemo v zvitek – robove zatlačimo, da se med kuhanjem ne razpre.

4. Kuhanje sarme

  • V večji lonec položimo plast narezanega kislega zelja.
  • Na zelje naložimo zvitke, dodamo lovorjev list in prelijemo z vodo ali jušno osnovo.
  • Kuhamo na nizkem ognju približno 2 uri.

5. Priprava omake

  • Na ponvi segrejemo olje ali mast, dodamo moko in pražimo, da rahlo porjavi.
  • Prilijemo paradižnikovo omako in sladkor, nato premešamo in pustimo vreti nekaj minut.
  • Omako dodamo k sarma in kuhamo še 15 minut.

Postrežba:

  • Sarmo postrežemo vročo, skupaj s pire krompirjem ali kosom kruha.
  • Še boljša je naslednji dan, saj se okusi lepo povežejo!

Dober tek!

Sarma - recept - Z'dežele

Sarma iz pečice je okusna različica klasične sarme, kjer zeljni zvitki dobijo rahlo hrustljavo skorjico, medtem ko ostanejo sočni in polni okusa. Mleto meso, riž in začimbe zavijemo v liste kislega zelja, nato pa jih najprej pokuhamo v omaki in dokončamo v pečici, kjer se lepo zapečejo. Pečena sarma je odlična alternativa tradicionalni različici, saj poudari bogate okuse in jo naredi še bolj mamljivo. Postrežemo jo s pire krompirjem ali kruhom ter po želji dodamo kislo smetano.

Namesto mesa, lahko v sarmi uporabite:

  • Gobe (šampinjoni, jurčki, šitake) – dodajo mesnato teksturo in umami okus.
  • Lečo (rjava ali zelena) – bogata s beljakovinami in se lepo poveže z ostalimi sestavinami.
  • Čičeriko – daje rahlo oreškast okus in dobro nadomesti meso.
  • Sojine kosmiče ali tofu – vpijejo okuse začimb in zagotovijo beljakovine.
  • Ajdovo kašo ali kvinojo – nadomestita meso in riž hkrati ter obogatita teksturo.