Zimska tradicija v loncu: Sarma
2-2,5 ure
čas kuhanja
Srednja
zahtevnost
30 min
čas priprave
4 osebe
št. oseb

Sestavine
Za sarmine zvitke:
- 12 večjih listov kislega zelja
- 500 g mletega mesa (goveje in svinjsko)
- 100 g riža
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 1 jajce
- Sol in poper po okusu
- 1/2 žličke sladke paprike
Za pripravo priporočamo, da izberete:
Za kuhanje:
- 500 g narezanega kislega zelja (za podlago)
- 1 lovorjev list
- 1 l vode ali jušne osnove
- 2 žlici olja ali svinjske masti
Za paradižnikovo omako:
- 400 ml paradižnikove omake ali pelatov
- 1 žlica moke
- 1 žlica masti ali olja
- 1 žlička sladkorja (po okusu)
Navodila za pripravo
1. Priprava listov kislega zelja
- Liste kislega zelja speremo, če so preveč kisli, in jim odrežemo odebeljene dele, da jih bomo lažje zvijali.
2. Priprava mesnega nadeva
- Čebulo drobno sesekljamo in prepražimo na olju do zlato rjave barve.
- Dodamo sesekljan česen in pražimo še nekaj sekund.
- V skledi zmešamo mleto meso, riž, jajce, čebulo, česen, sol, poper in sladko papriko.
3. Oblikovanje sarme
- Na vsak list zelja položimo nekaj žlic nadeva in zavijemo v zvitek – robove zatlačimo, da se med kuhanjem ne razpre.
4. Kuhanje sarme
- V večji lonec položimo plast narezanega kislega zelja.
- Na zelje naložimo zvitke, dodamo lovorjev list in prelijemo z vodo ali jušno osnovo.
- Kuhamo na nizkem ognju približno 2 uri.
5. Priprava omake
- Na ponvi segrejemo olje ali mast, dodamo moko in pražimo, da rahlo porjavi.
- Prilijemo paradižnikovo omako in sladkor, nato premešamo in pustimo vreti nekaj minut.
- Omako dodamo k sarma in kuhamo še 15 minut.
Postrežba:
- Sarmo postrežemo vročo, skupaj s pire krompirjem ali kosom kruha.
- Še boljša je naslednji dan, saj se okusi lepo povežejo!
Dober tek!


Ste že poskusili sarmo iz pečice?
Sarma iz pečice je okusna različica klasične sarme, kjer zeljni zvitki dobijo rahlo hrustljavo skorjico, medtem ko ostanejo sočni in polni okusa. Mleto meso, riž in začimbe zavijemo v liste kislega zelja, nato pa jih najprej pokuhamo v omaki in dokončamo v pečici, kjer se lepo zapečejo. Pečena sarma je odlična alternativa tradicionalni različici, saj poudari bogate okuse in jo naredi še bolj mamljivo. Postrežemo jo s pire krompirjem ali kruhom ter po želji dodamo kislo smetano.
Kaj lahko uporabite namesto mesa?
Namesto mesa, lahko v sarmi uporabite:
- Gobe (šampinjoni, jurčki, šitake) – dodajo mesnato teksturo in umami okus.
- Lečo (rjava ali zelena) – bogata s beljakovinami in se lepo poveže z ostalimi sestavinami.
- Čičeriko – daje rahlo oreškast okus in dobro nadomesti meso.
- Sojine kosmiče ali tofu – vpijejo okuse začimb in zagotovijo beljakovine.
- Ajdovo kašo ali kvinojo – nadomestita meso in riž hkrati ter obogatita teksturo.