Skoči na vsebino

z'dežele – Celjske mesnine d.o.o.

Recepti in nasveti Z'dežele​

Fižolovka s hmeljarsko klobaso

Fižolovka s hmeljarsko klobaso

2 uri
čas kuhanja
Srednja
zahtevnost
20 minut
čas priprave
8 oseb
št. oseb
kuhanje fižolovke s hmeljarsko klobaso

Sestavine

Sestavine

  • 300g suhega fižola
  • 1 1/2 žličke soli (za namakanje fižola)
  • 1 žlička soli za kuhanje fižola
  • 200g hmeljarske klobase z’dežele
  • 2 lovorova lista
  • 1žlička popra v zrnu
  • 1 strok česna
  • 2 litra vode
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 steblo zelene
  • 1 korenje
  • 1 čebula
  • 50g pancete
  • 1 vejica sesekljanega rožmarina
  • 1 strok česna
  • 2 listka žajblja
  • 250 g sesekljanega paradižnika iz pločevinke
  • 300g poljubnih testenin

Navodila za pripravo

Postopek

NAMOČIMO FIŽOL

Fižol stresemo v skledo, ga prelijemo z vodo in dodamo sol. Postavimo na stran za 12 ur. Nato fižol odcedimo in dobro speremo.

 

SKUHAMO FIŽOL

Večji lonec pristavimo na ogenj. Dodamo odcejen fižol, sol, lovorova lista, poper, česen in vodo. Najprej počakamo, da fižol zavre, nato pokrijemo s pokrovom in kuhamo na zmeren ogenju, pri rahlem vretju 1 uro – 1 uro 20 minut, oziroma tako dolgo, da je fižol mehek. Fižol ocedimo in vodo od kuhanja prihranimo.

 

FIŽOLOVKA

V isto, čisto ponev damo oljčno olje ter sesekljano zeleno, sesekljano korenje, sesekljano čebulo. Pražimo 8 – 10 minut pri šibkem ogenju, nato dodamo na drobno narezano panceto, sesekljan rožmarin, česen in žajbelj. Premešamo in pražimo minuto. Dodamo sesekljan paradižnik. Polovico kuhanega fižola spasiramo z 250ml prihranjene vode ter dodamo v lonec. Dobro premešamo in dodamo še 1200ml prihranjene vode od kuhanja fižola. Kuhamo 20 – 25 minut pri rahlem vretju.

 

FIŽOLOVKA

V enolončnico dodamo ščep soli, testenine, preostali fižol in narezano hmeljarsko klobaso  Z’Dežele. Kuhamo tako dolgo, da se testenine mehko skuhajo. Preverimo še okus in dodatno po potrebi začinimo s soljo in poprom.

 

POSTREŽEMO

Jed razdelimo med šest krožnikov in poljubno posujemo s sesekljanim peteršiljem in nastrganim parmezanom.

namakanje fižola
Praženje zelenjave
kuhanje fižolovke s hmeljarsko klobaso
Postrežba fižolovke

Fižolova juha ali fižolovka je priljubljena jed, ki jo lahko postrežemo na različne načine, odvisno od priložnosti in okusov. Tukaj je nekaj idej:

1. Tradicionalna postrežba

  • S svežim kruhom: Postrezi fižolovko z doma pečenim kruhom, npr. koruznim, rženim ali belim.
  • Z ocvirki: Za bolj bogat okus lahko juho okrasiš z nekaj ocvirki.
  • Z zelišči: Dodaj svež peteršilj, drobnjak ali lovorjev list za dekoracijo in aromo.

2. Fižolovka kot obrok za zabave

  • V krušni skodelici: Izdolbi kruh (npr. okrogel hlebec) in vanj vlij fižolovo juho. To je odličen način za postrežbo na posebnih dogodkih.
  • Z mini dodatki: Poleg fižolovke postrezi krožnik z mini dodatki, kot so kocke slanine, sir, smetana ali čilijevo olje, da si gostje prilagodijo okus.

3. Zimska različica

  • Z zeljem ali repo: Fižolovko obogati s kislim zeljem ali kislo repo, kar bo dodalo kislino in svežino.
  • Z ocvrtimi krutoni: Krutoni iz starega kruha, popečeni z malo česna, so hrustljav dodatek, ki se odlično poda k juhi.

4. Kot priloga ali del menija

  • S polento: Gostejšo fižolovo juho lahko postrežeš ob mehki polenti.
  • Z domačimi testeninami: Fižolovki dodaj domače rezance ali krpice za bolj polnovreden obrok.

Fižolovka je priljubljena jed v slovenskih gospodinjstvih in ima zanimivo zgodovino ter kulturni pomen. Tukaj je nekaj zanimivosti o fižolovki:

1. Kmečka jed z zgodovinskim pomenom

Fižolovka je bila nekoč pomemben del prehrane slovenskega kmečkega prebivalstva, saj so fižol, krompir in zelje veljali za osnovna živila, ki so bila cenovno dostopna in nasitna. Fižolovka je simbol preprostosti in domačnosti.

2. Različne regionalne različice

Slovenske pokrajine imajo svoje različice fižolovke. Na Štajerskem jo pogosto pripravijo z dodatkom kislega zelja, medtem ko na Primorskem vključujejo bobiče (mlad koruzni fižol). V Prekmurju jo radi naredijo gostejšo in jo pogosto kombinirajo s kolinami.

3. Fižol – zvezda jedi

Fižol je bil v Evropo prinesen iz Amerike v 16. stoletju, a je hitro postal nepogrešljiv del evropske prehrane. Slovenci so vzljubili predvsem sorte, kot so »pisan fižol« ali »tetovec«, ki so idealne za fižolovo juho.

4. Jed, ki se razvija

Čeprav je fižolovka tradicionalna jed, se recepti z leti spreminjajo. Danes jo mnogi pripravljajo v bolj zdravi različici, z manj maščobe in soli. V modernih kuhinjah je pogosta tudi veganska različica fižolovke.

5. Pomen za praznike in običaje

V nekaterih slovenskih regijah so fižolovko kuhali kot del obredne hrane za posebne praznike, na primer za pust. Veljala je za jed, ki prinaša srečo in obilje, saj je fižol simbol plodnosti in rasti.

6. Hranilna bomba

Fižolovka je hranljiva jed, bogata z beljakovinami, vlakninami in železom. Zaradi vsebnosti fižola je odlična izbira za vegetarijance, ki potrebujejo vir rastlinskih beljakovin.

7. Domača kuha je najboljša

Pravi ljubitelji fižolovke prisegajo na doma pripravljeno jed iz fižola, ki je bil prej namočen in kuhan počasi, saj tako razvije poln okus. Tudi dodatki, kot so krompir, domače klobase ali lovorjev list, igrajo pomembno vlogo pri okusu.