Skoči na vsebino

z'dežele – Celjske mesnine d.o.o.

Recepti in nasveti Z'dežele​

Hrenovke Z’dežele v listnatem testu

Hrenovke Z’dežele v listnatem testu

čas kuhanja
Lahka
zahtevnost
40 minut
čas priprave
za 3 osebe
št. oseb

Sestavine

  275 g listnatega testa
  6 rezin toast sira
  6 hrenovk Z’dežele
  1 jajce
  kečap, gorčica in majoneza, ko postrežemo

 

Kateri mesni izdelek priporočamo za recept?

Hrenovke v listnatem testu - Hrenovke Z'dežele

Navodila za pripravo

 1. Listnato testo enakomerno narežemo na šest trikotnikov in jih napikamo z vilicami. Na sredino trikotnikov položimo rezine toast sira (sir ne sme gledati čez rob testa, zato ga po potrebi razpolovimo).
 2. Hrenovke položimo na širši rob trikotnika in jih tesno zavijemo, tako da konci gledajo iz testa. Testo premažemo s stepenim jajcem.
 3. Hrenovke v testu položimo na pekač, obložen s papirjem za peko, in 20 min pečemo v pečici na 200 °C, da se testo zlatorjavo obarva.
 4. Hrenovke postrežemo skupaj s pomakami iz kečapa, gorčice in majoneze.

Po želji jih lahko še potrosimo s kakšnimi začimbami ali semeni.

Hrenovke v listnatem testu - Z'dežele
 • Otroške zabave: Zaradi svoje majhnosti in prijetnega okusa so hrenovke v testu zelo priljubljene na otroških zabavah.
 • Pikniki in druženja na prostem: Enostavne so za prenašanje in uživanje na prostem, zato so odlična izbira za piknike in vrtne zabave.
 • Športni dogodki in ogledi tekem: Kot prigrizek, ki ne zahteva pribora, so idealne za uživanje med gledanjem športnih dogodkov, bodisi doma ali na zabavah.
 • Praznične zabave in srečanja: Pogosto se pojavljajo na božičnih ali novoletnih zabavah kot del prazničnega bifeja.
 • Večerne zabave in koktajl večeri: Kot elegantna hors d’oeuvre so lahko posodobljene z različnimi testi ali nadevi, da ustrezajo bolj sofisticiranim dogodkom.
 • Filmski večeri ali družabni večeri: Za sproščeno grizljanje med gledanjem filmov ali igranjem družabnih iger.
 • Hitri prigrizki ali malice: So dobra izbira za hitre prigrizke ali neformalne malice, ko potrebujete nekaj, kar je hitro in enostavno za pripravo.

 

Glede na priložnost in okus gostov lahko hrenovke v testu prilagodite z različnimi vrstami testa (npr. listnato, kvašeno, koruzno) in dodatki (npr. sir, začimbe, semena), da ustrezajo različnim okusom in atmosferi dogodka.

 • Raznolika imena: Poleg “prašičkov v odeji”, so poznane pod različnimi imeni po svetu, vključno z “hudiči na konju” v nekaterih angleško govorečih državah, “Würstchen im Schlafrock” (klobase v plašču) v Nemčiji in “saucisse en croûte” (klobasa v skorji) v Franciji.
 • Nacionalni dan: V Združenih državah Amerike je 24. april uradno označen kot nacionalni dan hrenovk v testu, kar poudarja njihovo priljubljenost in kulinarično dediščino.
 • Zgodovinske korenine: Koncept ovoja mesa v testo sega vse do srednjeveške Evrope, kjer so za posebne priložnosti pripravljali meso zavito v testo. Sodobna različica, kot jo poznamo danes, pa se je razvila šele v 20. stoletju.
 • Priljubljenost pri astronavtih: Hrenovke v testu so bile ena od jedi, ki so jih astronavti NASA uživali v vesolju zaradi svoje preproste priprave in uživanja v mikrogravitacijskem okolju.
 • Več namenskost: Poleg tradicionalnih hrenovk se za pripravo te jedi uporabljajo tudi druge vrste klobas, kot so chorizo, bratwurst ali celo vegetarijanske in veganske različice, kar dokazuje njeno prilagodljivost različnim prehranskim željam in potrebam.
 • Kulturne različice: Čeprav so najbolj znane v zahodnem svetu, podobne jedi najdemo po vsem svetu, vključno z britanskimi “pigs in blankets” (majhne klobase zavite v slanino) in japonskimi “kushiage” (meso ali zelenjava na palčkah, oblečena v testo in ocvrta).
 • Filmski prizori: Hrenovke v testu so se pojavile v številnih filmih in televizijskih oddajah, kjer so pogosto prikazane kot prepoznavni ameriški prigrizek na zabavah in druženjih.