Skoči na vsebino

z'dežele – Celjske mesnine d.o.o.

Recepti in nasveti Z'dežele​

Klasična kmečka zimska pojedina: Krvavice s kislim zeljem

Klasična kmečka zimska pojedina: Krvavice s kislim zeljem

40 min
čas kuhanja
Lahka
zahtevnost
10 min
čas priprave
4 osebe
št. oseb
Krvavice s kislim zeljem - Z'dežele

Sestavine

  • 2 para krvavic
  • 500 g kislega zelja
  • 1 lovorjev list
  • 2 stroka česna
  • 1 čebula
  • 1 žlica svinjske masti ali olja
  • 1/2 žličke kumine
  • Sol in poper po okusu
  • 4 srednje veliki krompirji (za prilogo)

 

Za pripravo priporočamo, da izberete:

Krvavice - Z'dežele

Navodila za pripravo

1. Kuhanje kislega zelja:

    • Kislo zelje po potrebi speremo pod hladno vodo, če je zelo kislo.
    • V loncu segrejemo mast ali olje in na njem na hitro prepražimo sesekljano čebulo.
    • Dodamo kislo zelje, lovorjev list, kumino in sesekljan česen.
    • Prilijemo 0,5 l vode ali jušne osnove in kuhamo 30 minut, da se zelje zmehča in okusi povežejo.

 

2. Priprava krvavic:

      • Pečico segrejemo na 180°C.
      • Krvavice rahlo prepikamo z vilicami, da med peko ne počijo.
      • Položimo jih v namaščen pekač in pečemo približno 25–30 minut, da postanejo zlato rjave in hrustljave.

 

3. Kuhanje krompirja:

        • Krompir olupimo, narežemo na večje kose in ga skuhamo v osoljeni vodi do mehkega (približno 20 minut).
        • Po kuhanju ga lahko prelijemo s stopljeno mastjo ali oljem za dodatno aromo.

 

Postrežba:

Na krožnik naložimo kuhano kislo zelje, ob njem postavimo pečeno krvavico in dodamo kuhan krompir.

Krvavice s kislim zeljem - Z'dežele

H krvavicam se odlično podajo tudi:

  • ajdovi žganci, zabeljeni z ocvirki
  • ajdova kaša
  • pečen ali pražen krompir
  • kisla repa

Prastara jed iz časa kolin

  • Krvavice so nastale kot način uporabe vseh delov prašiča po kolinah, da nič ne gre v nič.
  • Kri, mast, meso in začimbe so zmešali v nadev, ki se je polnil v čreva in kuhal ali pekel.

 

So presenetljivo hranljive

  • Čeprav so mastne, vsebujejo veliko beljakovin in železa, saj je kri bogata s hranili.
  • V preteklosti so bile pogosto priporočene kot hrana za slabokrvne ljudi.

 

Kako do hrustljave skorjice?

  • Prava umetnost priprave krvavic je v tem, da dobimo hrustljavo skorjico, a da se ne razpočijo.
  • Najboljši trik je, da jih rahlo prebodemo z vilicami in jih pečemo na zmerni temperaturi.

 

Svetovni rekord v krvavicah

    • Leta 2015 so na Hrvaškem naredili najdaljšo krvavico na svetu – merila je neverjetnih 530 metrov!