Klasična kmečka zimska pojedina: Krvavice s kislim zeljem
40 min
čas kuhanja
Lahka
zahtevnost
10 min
čas priprave
4 osebe
št. oseb

Sestavine
- 2 para krvavic
- 500 g kislega zelja
- 1 lovorjev list
- 2 stroka česna
- 1 čebula
- 1 žlica svinjske masti ali olja
- 1/2 žličke kumine
- Sol in poper po okusu
- 4 srednje veliki krompirji (za prilogo)
Za pripravo priporočamo, da izberete:
Navodila za pripravo
1. Kuhanje kislega zelja:
-
- Kislo zelje po potrebi speremo pod hladno vodo, če je zelo kislo.
- V loncu segrejemo mast ali olje in na njem na hitro prepražimo sesekljano čebulo.
- Dodamo kislo zelje, lovorjev list, kumino in sesekljan česen.
- Prilijemo 0,5 l vode ali jušne osnove in kuhamo 30 minut, da se zelje zmehča in okusi povežejo.
2. Priprava krvavic:
-
-
- Pečico segrejemo na 180°C.
- Krvavice rahlo prepikamo z vilicami, da med peko ne počijo.
- Položimo jih v namaščen pekač in pečemo približno 25–30 minut, da postanejo zlato rjave in hrustljave.
-
3. Kuhanje krompirja:
-
-
-
- Krompir olupimo, narežemo na večje kose in ga skuhamo v osoljeni vodi do mehkega (približno 20 minut).
- Po kuhanju ga lahko prelijemo s stopljeno mastjo ali oljem za dodatno aromo.
-
-
Postrežba:
Na krožnik naložimo kuhano kislo zelje, ob njem postavimo pečeno krvavico in dodamo kuhan krompir.

Kakšne priloge lahko postrežete namesto kislega zelja?
H krvavicam se odlično podajo tudi:
- ajdovi žganci, zabeljeni z ocvirki
- ajdova kaša
- pečen ali pražen krompir
- kisla repa
Zanimivosti o krvavicah
Prastara jed iz časa kolin
- Krvavice so nastale kot način uporabe vseh delov prašiča po kolinah, da nič ne gre v nič.
- Kri, mast, meso in začimbe so zmešali v nadev, ki se je polnil v čreva in kuhal ali pekel.
So presenetljivo hranljive
- Čeprav so mastne, vsebujejo veliko beljakovin in železa, saj je kri bogata s hranili.
- V preteklosti so bile pogosto priporočene kot hrana za slabokrvne ljudi.
Kako do hrustljave skorjice?
- Prava umetnost priprave krvavic je v tem, da dobimo hrustljavo skorjico, a da se ne razpočijo.
- Najboljši trik je, da jih rahlo prebodemo z vilicami in jih pečemo na zmerni temperaturi.
Svetovni rekord v krvavicah
-
- Leta 2015 so na Hrvaškem naredili najdaljšo krvavico na svetu – merila je neverjetnih 530 metrov!