Pleskavica (klasik, leskovačka ali sarajevska)

Pleskavica (klasik, leskovačka ali sarajevska)

Pleskavica je klasična jed z žara, ki jo ponudimo s kajmakom v lepinji, kot prilogo pa dodamo mlado čebulo, različno sezonsko zelenjavo, pečeno papriko, solate ali ajvar.
5 from 1 vote
Print Pin
Keyword: pleskavica

Instructions

  • Žar zakurimo do zmerne temperature. Primernost temperature preverimo tako, da 3 centimetre nad površino, na kateri bomo pekli, pridržimo dlan; če zdržimo 6 sekund, je temperatura prava. Temperaturo žara na oglje uravnavamo tako, da rešetke po potrebi spuščamo k žerjavici.
  • Pleskavico položimo na direkten ogenj in pečemo približno 4 minute na stran.
  • Pečene pleskavice postrežemo s svežo zelenjavo in kajmakom ali ajvarjem. Lahko pa jih postrežemo v lepinji ali burger štručki
Pleskavico pečemo na zmernem ognju, 2-3 minute na stran. Za sočno in okusno pleskavico moramo paziti, da je ne prepečemo. Postrežemo ob topli lepinji, ajvarju in nasekljani čebuli.
Če je temperatura žara previsoka, za enakomerno pečenost, priporočamo pogosto obračanje pleskavic.  Tako jih s pogostim obračanjem na 30 sekund, pečemo približno 7-8 minut.