Skoči na vsebino

z'dežele – Celjske mesnine d.o.o.

Recepti in nasveti Z'dežele​

Pašticada po dalmatinsko

Pašticada po dalmatinsko

3 ure
čas kuhanja
Srednja
zahtevnost
30 min + mariniranje čez noč
čas priprave
4 osebe
št. oseb
Pašticada - recept

Sestavine

  • 1–1,2 kg govejega stegna ali plečeta

  • 100 g pancete (za nabodke v mesu)

  • 2 korenčka

  • 2 čebuli

  • 2–3 stroki česna

  • 1 manjši kos zelene (koren ali list)

  • 1 peteršiljeva korenina

  • 150 g suhih sliv (brez koščic)

  • 1 jabolko (naribano)

  • 2–3 žlice paradižnikove mezge

  • 2 dcl rdečega vina (najbolje dalmatinsko, npr. Plavac mali)

  • 2 dcl goveje jušne osnove

  • 1–2 lovorova lista

  • Olivno olje, sol, poper

  • Malo vinskega kisa za marinado

 

Za pripravo priporočamo, da izberete: 

Navodila za pripravo

  1. Marinada
    Meso na več mest zareži in vanje vstavi trakce pancete in česen. Položi ga v skledo, polij z vinom, nekaj žlicami kisa, lovorom in nasekljano zelenjavo. Pusti marinirati čez noč v hladilniku.

  2. Praženje mesa
    Naslednji dan meso osuši, začini s soljo in poprom ter na olju na hitro zapeči z vseh strani, da dobi lepo skorjico. Odloži ga na krožnik.

  3. Osnova omake
    V isti posodi prepraži čebulo, korenček, zeleno in korenino peteršilja. Dodaj paradižnikovo mezgo, nato vrni meso, zalij z vinom in jušno osnovo. Dodaj lovor, suhe slive in naribano jabolko.

  4. Počasno kuhanje
    Duši pokrito na nizki temperaturi 2,5–3 ure, dokler meso ni mehko. Po potrebi dolivaj malo vode ali osnove.

  5. Dokončanje omake
    Ko je meso mehko, ga vzemi iz posode in nareži na debelejše rezine. Omako pretlači s paličnim mešalnikom ali pretlači skozi cedilo za svilnato teksturo. Vse skupaj premešaj, po okusu še začini.

  6. Postrežba
    Postrezi meso prelitega z omako ob domačih njokih ali testeninah.

Pašticada - recept
  • Domači njoki – klasika, ki odlično vpije bogato omako.

  • Široki rezanci ali testenine – alternativa, če ni časa za njoke.

  • Domač kruh – za pomakanje v svilnato omako.

  • Sveža zelena solata – osveži in razbremeni bogastvo jedi.

  • Dalmatinsko rdeče vino (npr. Plavac mali) – popolna kombinacija s počasno dušenim mesom.

 

  • Kakovostno vino
    – Uporabi dalmatinski prošek ali močno rdeče vino (Plavac mali, Dingač). Slabše vino bo pustilo plitek okus.

  • Prava marinada
    – Meso naj marinira čez noč v vinu, kisu, lovorju in zelenjavi – tako dobi globino in aromo že pred kuhanjem.

  • Suho sadje
    – Suhe slive so klasika, a lahko dodaš tudi fuge ali datlje za več sladkobe in bogatejši okus.

  • Začimbe
    – Po starih receptih se dodajo tudi klinčki ali malo muškatnega oreščka, ki jedi dajo toplino in prefinjenost.

  • Počasno kuhanje
    – Duši na zelo nizki temperaturi več ur. Tako se kolagen razgradi in meso postane mehko, omaka pa svilnata.

  • Pretlačena omaka
    – Na koncu omako obvezno pretlači (palični mešalnik ali cedilo). Tako bo gladka, gosta in resnično “restavracijska”.

  • Dodatek konjaka ali prošeka
    – Tik pred koncem lahko v omako zamešaš malo konjaka ali sladkega prošeka za večjo aromatičnost.