Skoči na vsebino

z'dežele – Celjske mesnine d.o.o.

Recepti in nasveti Z'dežele​

Šunka v testu

Šunka v testu

1.5h
čas kuhanja
Srednja
zahtevnost
30 min
čas priprave
4 osebe
št. oseb
Šunka v testu - Z'dežele

Sestavine

Za šunko:

  • 1 kg kuhane šunke (lahko tudi prekajene)
  • 1 žlica gorčice (po želji)
  • 1 jajce (za premaz)

Za recept priporočamo, da izberete: 

Prekajena šunka Z'dežele

 

 Za domače kvašeno testo:

  • 400 g bele moke (tip 500)
  • 2 dl mleka
  • 1/2 kocke svežega kvasa (21 g) ali 1 zavitek suhega kvasa (7 g)
  • 1/2 žličke sladkorja
  • 1/2 žličke soli
  • 1 jajce
  • 3 žlice sončničnega olja

Navodila za pripravo

1. Priprava kvasa:

  • Mleko rahlo segrejemo (naj bo mlačno, ne vroče).

  • Vanj dodamo sladkor in nadrobljen svež kvas (ali suhega).

  • Pustimo stati 5–10 minut, da kvas naraste.

2. Priprava testa:

  • V večjo posodo presejemo moko in dodamo sol.

  • V sredini naredimo jamico, dodaj jajce, olje in kvasec.

  • Zamesimo gladko, elastično testo. Po potrebi dodajmo še malo moke ali mlačnega mleka.

  • Testo pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati na toplem 30–45 minut, da podvoji volumen.

3. Priprava šunke:

  • Kuhano šunko osušimo s papirnato brisačo.

  • Po želji jo premažemo z gorčico za bolj izrazit okus.

  • Če je zelo slana, jo lahko predhodno namočimo v vodi za 1 uro.

4. Ovijanje:

  • Vzhajano testo razvaljamo na pomokani površini v pravokotnik, dovolj velik, da ovijemo šunko.

  • Na sredino položimo šunko, testo ovijemo okoli nje in robove dobro stisnemo.

  • Položimo na pekač s papirjem za peko in premažemo s stepenim jajcem.

5. Peka:

  • Pečico segrejemo na 180 °C (ventilatorska) ali 200 °C (navadna).

  • Pečemo 45–60 minut, da je testo lepo zlato rjavo.

  • Pustimo počivati 10–15 minut, nato narežemo.

Šunka v testu - Z'dežele
  • Velika noč: Klasična izbira na velikonočnem zajtrku, ob pirhih, hrenu in potici.

  • Praznični dnevi: Božič, novo leto, družinska kosila.

  • Nedeljski ali slavnostni obroki: Ko želite nekaj posebnega in domačega.

  • Hladna malica: Odlična tudi hladna – v sendvičih ali na narezkih.

  • Topla ali hladna? Odlična v obeh oblikah – vroča za kosilo, hladna za večerjo ali malico.

  • Zraven se prileže:

    • Klasičen nariban hren ali hrenova omaka

    • Jajčna solata ali trdo kuhana jajca

    • Krompirjeva ali regratova solata

    • Sveža zelenjava ali kisla repa

  • Dekoracija: Pred peko lahko iz preostanka testa izrežeš listke, trakce ali druge oblike in jih nalepiš na testo za bolj praznični videz.