Zimski hot dog

Sestavine
Sestavine
Čebulna marmelada
500g čebule
3 žlice oljčnega olja
1 žlica medu
3 žlice balzamičnega kisa
1 ščep popra
1 žlička timijana
1 žlička gorčice
Kislo zelje
500g kislega zelja
1 ščep popra
1 lovorov list
Hot dog
2 para hrenovk Z’dežele
1 žlica oljčnega olja
1 žlica masla
4 hot dog štručke
1 žlica medene gorčice (ali druge)
Navodila za pripravo
ČEBULNA MARMELADA
V kozico damo oljčno olje in pristavimo na zmeren, srednje močan ogenj. Dodamo čebulo narezano na tanke lističe, solimo in med rednim mešanjem pražimo 15 – 20 minut, da se čebula zmehča in postekleni ter začne rahlo karamelizirati. Dodamo med in balzamični kis. Premešamo in začinimo s poprom, timijanom in gorčico. Kuhamo 10 minut pri šibkem ognju.
SKUHAMO ZELJE
Kislo zelje speremo pod tekočo vodo in ga damo v kozico. Prelijemo z 250 ml vode in začinimo s poprom in lovorovim listom. Pokrijemo s pokrovko ter na zmernem ognju kuhamo 30 minut.
HOT DOG
Hrenkovke z nožem zarežemo. Na zmeren ogenj dodamo ponev z oljem in na obeh straneh popečemo, da postanejo lepo zlato – rjave. Prestavimo na krožnik. V isto ponev damo maslo in ko se stopi, dodamo hot dog štručke, ki jih na hitro popečemo, da dobijo nežno rjavo barvo.
HOT DOG
Kruhke prerežemo in premažemo z gorčico. Dodamo odcejeno kislo zelje, nanj pa položimo popečeno hrenovko Z’dežele. Po vrhu razporedimo domačo karamelizirano čebulno marmelado in poljubno posujemo še s sesekljanim peteršiljem.




Priložnosti
Kako postreči hot dog na slovenski način:
-
Štručka (ali kajzerica) – Uporabite mehko štručko ali bolj tradicionalno kajzerico za pristnejši slovenski okus.
-
Hrenovka – Klasične hot dog hrenovke so najbolj pogoste, vendar nekateri raje uporabijo kranjsko klobaso za bogatejši okus.
-
Prelivi:
- Gorčica – Obvezna sestavina, bodisi močna ali blaga slovenska gorčica.
- Kečap – Pogosta, a ne nujna izbira.
- Majoneza – Nekateri dodajo majonezo za bolj kremast okus.
- Hren – Pikanten dodatek za tiste, ki imajo radi nekoliko močnejši okus.
-
Dodatki:
- Kislo zelje – Zelo priljubljen slovenski dodatek.
- Narezana čebula – Lahko surova ali pražena.
- Kumarice – Narezane vložene kumarice.
- Nariban sir – Nekateri dodajo sir za bolj poln okus.
-
Način postrežbe:
- V nekaterih primerih se štručka izdolbe, nato se vanjo vstavi hrenovka – to je “hot dog francoski stil”.
- Druga možnost je, da se štručka prereže in sestavine naložijo na vrh.
Zanimivosti
Zgodovina hot doga
Hot dog, priljubljena ulična hrana po vsem svetu, ima zanimivo zgodovino, ki sega več stoletij nazaj. Njegove korenine segajo v Nemčijo, od koder izvira klobasa, in v Združene države Amerike, kjer je dobil današnjo prepoznavno obliko.
Izvor klobas
- Že v antičnem Rimu so poznali klobase, podobne današnjim hrenovkam.
- V srednjem veku so bile klobase priljubljene po vsej Evropi, še posebej v Nemčiji, kjer so razvili različne vrste, kot so Frankfurtska klobasa (Frankfurter) in Dunajska klobasa (Wiener).
- Legenda pravi, da je Frankfurtska klobasa nastala leta 1487 v mestu Frankfurt – še pred odkritjem Amerike!
Prihod v Ameriko
- V 19. stoletju so nemški priseljenci prinesli svoje klobase v Združene države Amerike.
- Ena od teorij pravi, da so klobase prvič začeli prodajati v New Yorku okoli leta 1860.
- Charles Feltman, nemški priseljenec, je leta 1867 na Coney Islandu v New Yorku odprl prvi voziček s hot dogi in začel prodajati hrenovke v štručkah.
- Nathan Handwerker je kasneje populariziral hot dog s svojo znamenito verigo “Nathan’s Famous”.
Kako je hot dog dobil ime?
- Prvotno so jih imenovali “Dachshund sausages” (klobase jazbečar), ker so bile dolge in tanke kot pasma psov jazbečar.
- Po eni teoriji je izraz hot dog nastal okoli leta 1901, ko je športni karikaturist Tad Dorgan narisal risbo prodajalca klobas, a ni znal pravilno napisati Dachshund, zato je preprosto zapisal hot dog.
Različne oblike hot doga po svetu
Hot dog se je sčasoma razširil po celem svetu in se prilagodil lokalnim okusom:
- Slovenija: Klasična hrenovka v štručki s kislim zeljem, gorčico in kečapom.
- Nemčija: “Currywurst” – klobasa s curry kečapom.
- Danska: “Rød pølse” – rdeče barvane klobase s popečenim kruhom in kumaricami.
- Švedska: Hot dog s pire krompirjem in kozjim sirom.
- Chicago (ZDA): Chicago-style hot dog z gorčico, čebulo, kumaricami, papriko in paradižnikom.
- Japonska: Hot dog z morsko travo in japonsko majonezo.
Hot dog ostaja ena izmed najbolj priljubljenih hitrih jedi na svetu, ki se nenehno razvija in prilagaja različnim okusom.